Fillimi » Përdorimi i kujdesit mjekësor në Gjermani

Përdorimi i kujdesit mjekësor në Gjermani

by WeLiveInDE
0 koment

Kalimi i peizazhit të kujdesit shëndetësor në Gjermani përfshin të kuptuarit se si të aksesoni shërbime të ndryshme mjekësore, duke përfshirë spitalet, klinikat dhe mjekët e përgjithshëm. Pavarësisht nëse janë kontrolle rutinë, kujdes i specializuar ose shërbime emergjente, njohja e procedurave dhe pikave të duhura të kontaktit është thelbësore për emigrantët. Ky artikull ofron udhëzime se si të gjeni dhe aksesoni kujdesin mjekësor në Gjermani.

Mjekët e përgjithshëm (Hausarzt)

Mjeku i përgjithshëm (GP), ose 'Hausarzt', është zakonisht pika e parë e kontaktit për shumicën e shqetësimeve mjekësore në Gjermani. Mjekët e përgjithshëm ofrojnë kujdes parësor, duke përfshirë diagnozën, trajtimin, kujdesin parandalues ​​dhe referimet tek specialistët kur është e nevojshme. Për të gjetur një mjek të përgjithshëm, mund të kërkoni rekomandime nga miqtë ose kolegët, të kontrolloni drejtoritë në internet ose të përdorni funksionin "Arztsuche" në faqet e internetit të shoqatave lokale të sigurimeve shëndetësore.

Regjistrimi me një mjek të përgjithshëm

Pasi të gjeni një mjek të përgjithshëm, do t'ju duhet të regjistroheni tek ai duke paraqitur kartën tuaj të sigurimit shëndetësor. Është e këshillueshme që të gjeni një mjek të përgjithshëm menjëherë pas mbërritjes në Gjermani, pasi ata luajnë një rol qendror në navigimin e sistemit të kujdesit shëndetësor. Disa mjekë të përgjithshëm flasin anglisht, gjë që mund të jetë veçanërisht e dobishme për emigrantët që nuk flasin rrjedhshëm gjermanishten.

Mjekë specialistë

Për kujdes të specializuar mjekësor, në përgjithësi ju duhet një referim nga mjeku juaj i përgjithshëm. Megjithatë, në sistemin e shëndetit publik, ju keni lirinë të zgjidhni specialistët tuaj. Mjekët specialistë në Gjermani përfshijnë kardiologë, gjinekologë, pediatër, ortopedë etj. Ashtu si mjekët e përgjithshëm, specialistët mund të gjenden përmes rekomandimeve ose drejtorive në internet.

Spitalet dhe klinikat

Gjermania ka një rrjet të gjerë spitalesh (‘Krankenhäuser’) dhe klinikash (‘Kliniken’) që ofrojnë shërbime spitalore dhe ambulatore. Spitalet në Gjermani janë të pajisura mirë dhe me staf me profesionistë mjekësorë të kualifikuar. Në situata jo emergjente, zakonisht kërkohet një referim nga një mjek i përgjithshëm për të marrë trajtim në spital.

Kujdes Emergjent

Në situata urgjente, mund të shkoni direkt në dhomën e urgjencës spitalore ('Notaufnahme') ose të telefononi numrin e urgjencës 112 për ndihmë të menjëhershme mjekësore. Për çështje më pak urgjente mjekësore jashtë orarit të rregullt të zyrës, mund të telefononi në numrin e shërbimit mjekësor jourgjent 116 117. Ky shërbim mund t'ju drejtojë te mjeku ose institucioni mjekësor më i afërt.

Farmacitë (Apotheken)

Farmacitë në Gjermani janë vendet ku mund të merrni medikamente me recetë dhe të kërkoni këshilla për çështje të vogla shëndetësore. Ato janë lehtësisht të identifikueshme nga një shenjë e kuqe "A". Shumë farmacistë flasin anglisht dhe mund të japin informacion në lidhje me përdorimin e ilaçeve dhe efektet anësore.

Marrja e takimeve (përfundimi)

Si për mjekët e përgjithshëm ashtu edhe për specialistët, zakonisht është e nevojshme të caktoni një takim. Kohët e pritjes mund të ndryshojnë në varësi të orarit të mjekut dhe urgjencës së situatës. Në raste jo urgjente, mund të ketë një periudhë pritjeje për një takim, veçanërisht me mjekë të njohur ose shumë të specializuar.

Konsiderata gjuhësore

Ndërsa shumë profesionistë të kujdesit shëndetësor në Gjermani flasin anglisht, veçanërisht në zonat urbane, kjo nuk është e garantuar. Nëse nuk jeni të sigurt në aftësitë tuaja të gjuhës gjermane, mund të jetë e dobishme të sillni një mik që flet gjermanisht ose të përdorni një aplikacion përkthimi gjatë takimeve mjekësore.

Gjetja dhe aksesi i kujdesit mjekësor në Gjermani është një proces i drejtpërdrejtë pasi të njiheni me sistemin. Regjistrimi me një mjek të përgjithshëm, të kuptuarit se si të aksesoni kujdesin e specializuar, njohja e procedurave për situatat e urgjencës dhe lundrimi në farmaci janë komponentët kryesorë. Me informacionin e duhur dhe disa planifikime, emigrantët mund të lundrojnë në mënyrë efikase në sistemin gjerman të kujdesit shëndetësor dhe të kenë akses në kujdesin mjekësor që u nevojitet.

Mohim përgjegjësie: Në përputhje me kërkesat ligjore, WeLiveIn.de është i detyruar të informojë përdoruesit se përmbajtja e ofruar në faqen tonë të internetit është vetëm për qëllime informative. Ne bëjmë çdo përpjekje për të siguruar saktësinë dhe rëndësinë e përmbajtjes sonë, por nuk mund të garantojmë saktësinë ose zbatueshmërinë e tij të plotë. Prandaj, ne këshillojmë me forcë konstatimin me konsulentë të kualifikuar tatimor dhe këshilltarë ligjorë për udhëzime të personalizuara. Welivein.de nuk pranon asnjë përgjegjësi për ndonjë pasaktësi, gabime ose lëshime në informacionin e paraqitur. Duke përdorur këtë faqe në internet, ju i pranoni dhe pranoni këto kushte.


How to Germany: Tabela e Përmbajtjes

Fillimi në Gjermani

Një udhëzues për të mësuar gjermanisht

Integrimi Social

Kujdesi shëndetësor në Gjermani

Kërkimi i Punës dhe Punësimi

Strehimi & Shërbimet Komunale

Financa & Taksat

Sistemi arsimor

Mënyra e jetesës dhe argëtimi

Transport & Lëvizshmëri

Blerja dhe të drejtat e konsumatorit

Sigurimet Shoqërore dhe Mirëqenia

Rrjetëzimi & Komuniteti

Kuzhina & Ngrënia

Sport & Rekreacion

Vullnetarizmi & Ndikimi Social

Ngjarje & Festivale

Jeta e përditshme e mërgimtarëve

Gjetja e një avokati

Ju mund të dëshironi

WeLiveIn.de është burimi juaj për të qëndruar të informuar dhe të lidhur në Gjermani. Platforma jonë ofron lajmet më të fundit, njoftime gjithëpërfshirëse dhe një forum ndërkombëtar interaktiv. Të detajuara dhe të përditësuara vazhdimisht “Si në Gjermani” udhëzuesi është një burim i paçmuar për mërgimtarët e rinj në vend. Qëllimi ynë është të bëjmë qëndrimin tuaj në Gjermani më të informuar dhe më të lidhur.

© WeLiveIn.de – Komuniteti i të huajve në Gjermani – Që nga viti 2024, të gjitha të drejtat e rezervuara. Mirëmbahet dhe menaxhohet nga Cryon UG (haftungsbeschränkt).