Fillimi » Transdev dhe GDL Union vendosin kushte më të mira pune dhe kompensim për punonjësit e hekurudhave

Transdev dhe GDL Union vendosin kushte më të mira pune dhe kompensim për punonjësit e hekurudhave

by WeLiveInDE
0 koment

Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer (GDL) dhe Transdev, kompania e dytë më e madhe hekurudhore në Gjermani, kanë arritur një marrëveshje gjithëpërfshirëse tarifore. Kjo marrëveshje, që paralajmëron ndryshime të rëndësishme, duke përfshirë një ulje të orëve të punës dhe rritje të pagave, vjen pas një sërë grevash që nënvizuan kërkesat e sindikatës për kushte më të mira pune.

Karakteristikat kryesore të Marrëveshjes

Marrëveshja përshkruan një ulje graduale të orarit të punës për punëtorët me turne, nga 38 në 35 orë në javë, e cila do të fillojë në fillim të vitit të ardhshëm. Deri në vitin 2028 pritet zbatimi i plotë i javës 35-orëshe të punës, pa humbje në pagë. Gjithashtu, pagat do të kenë dy herë rritje këtë vit, në mars dhe dhjetor, secila për 210 euro. Marrëveshja përfshin gjithashtu një bonus kompensimi të njëhershëm të inflacionit prej 1,900 € mbi 1,100 € të paguara më parë, me nxënësit që përfitojnë gjithashtu nga kompensimet e rritura.

Implikimet për industrinë hekurudhore

Ndërsa GDL e sheh këtë marrëveshje si një hap të rëndësishëm drejt rigjallërimit të sistemit hekurudhor të Gjermanisë, Transdev ka shprehur shqetësime për sfidat ekonomike që paraqesin kushtet e reja. Kompania i ka përshkruar kërkesat si "të tepërta dhe joproporcionale", duke theksuar qëllimin e negociatave për të shmangur greva të mëtejshme për hir të stabilitetit ekonomik të kompanisë dhe komoditetit të pasagjerëve.

Ndikimi më i gjerë

Kjo marrëveshje jo vetëm që prek anëtarët e GDL që punojnë për filialet e Transdev, duke përfshirë NordWestBahn, Transdev Hannover dhe disa të tjerë, por gjithashtu vendos një precedent për industrinë hekurudhore në përgjithësi. Ai përfaqëson një zhvendosje thelbësore drejt njohjes së rëndësisë së balancës punë-jetë për punonjësit e hekurudhave, ndërkohë që pranon presionet ekonomike mbi kompanitë hekurudhore.

Negociatat e ardhshme

Marrëveshja me Transdev mund të ndikojë gjithashtu në negociatat e vazhdueshme me Deutsche Bahn (DB), operatori më i madh hekurudhor i Gjermanisë. Të dyja palët kanë rënë dakord për një periudhë pa grevë deri më 3 mars, duke synuar të arrijnë një marrëveshje të ngjashme. Rezultati i këtyre diskutimeve mund të çojë potencialisht në ndryshime në të gjithë industrinë në kushtet e punës për punonjësit e hekurudhave.

Kjo marrëveshje shënon një moment të rëndësishëm për punonjësit e hekurudhave në Gjermani, duke premtuar një të ardhme ku punëtorët mund të presin ekuilibër më të mirë midis jetës së tyre profesionale dhe personale pa cenuar sigurinë e tyre financiare. Megjithatë, ai gjithashtu thekson tensionet midis kërkesave për fuqi punëtore dhe realiteteve ekonomike me të cilat përballen kompanitë hekurudhore. Ndërsa industria hekurudhore vazhdon të lundrojë në këto sfida, ndikimi i kësaj marrëveshjeje do të vëzhgohet nga afër nga të gjitha palët e përfshira.

Ju mund të dëshironi

WeLiveIn.de është burimi juaj për të qëndruar të informuar dhe të lidhur në Gjermani. Platforma jonë ofron lajmet më të fundit, njoftime gjithëpërfshirëse dhe një forum ndërkombëtar interaktiv. Të detajuara dhe të përditësuara vazhdimisht “Si në Gjermani” udhëzuesi është një burim i paçmuar për mërgimtarët e rinj në vend. Qëllimi ynë është të bëjmë qëndrimin tuaj në Gjermani më të informuar dhe më të lidhur.

© WeLiveIn.de – Komuniteti i të huajve në Gjermani – Që nga viti 2024, të gjitha të drejtat e rezervuara. Mirëmbahet dhe menaxhohet nga Cryon UG (haftungsbeschränkt).