Fillimi » Qeveria gjermane ka paraqitur një plan të ri kursimi për vitin 2024

Qeveria gjermane ka paraqitur një plan të ri kursimi për vitin 2024

by WeLiveInDE
0 koment

Në përpjekje për të trajtuar sfidat e rëndësishme financiare me të cilat përballet ekonomia e saj, qeveria gjermane ka zbuluar së fundmi një plan ambicioz kursimi për vitin fiskal 2024. Kjo nismë vjen si përgjigje ndaj një vendimi të Gjykatës Kushtetuese Federale, e cila identifikoi një deficit të konsiderueshëm prej rreth 30 miliardë euro në buxhetin bazë dhe Fondin për Klimën dhe Transformimin. Plani përfshin një sërë masash që synojnë uljen e shpenzimeve dhe rritjen e të ardhurave për të kapërcyer këtë hendek.

Reduktimi Fazor i Subvencioneve të Naftës Bujqësore

Një element qendror i planit të kursimeve është eliminimi gradual i subvencioneve për naftën bujqësore. Ky ndryshim i politikave, i cili ka qenë një pikë debati intensiv dhe ka nxitur protesta të fermerëve, shënon një ndryshim të rëndësishëm nga praktika e kahershme e rimbursimit të pjesshëm të taksës së energjisë për naftën për përdorim bujqësor. Që nga viti 1951, këto subvencione u kanë lejuar bizneseve bujqësore të rimarrin një pjesë të taksës së naftës, që arrin në 21.48 cent për litër. Megjithatë, në një përpjekje për të reduktuar subvencionet që kontribuojnë në ndryshimet klimatike, qeveria planifikon të heqë gradualisht këtë përfitim. Procesi i reduktimit fillon këtë vit me një ulje prej 40% të normës së lehtësimit, e ndjekur nga reduktime të mëtejshme me 30% në 2025 dhe 2026, duke çuar në një ndërprerje të plotë të subvencionit deri në vitin 2026.

Rritja e taksave të udhëtimeve ajrore

Një masë tjetër e dukshme është rritja e taksave për udhëtimet ajrore, në fuqi nga muaji maj. Ky rregullim, duke prekur të gjithë pasagjerët që nisen nga aeroportet gjermane, do të shohë një rritje të taksave me gati një të pestën. Tarifat e reja do të variojnë nga 15.53 deri në 70.83 euro për pasagjer në bazë të destinacionit të udhëtimit. Kjo masë parashikohet të gjenerojë rreth 400 milionë euro të ardhura shtesë për këtë vit. Kompanitë ajrore, përgjegjëse për këto taksa më të larta, pritet t'i transferojnë këto kosto tek pasagjerët.

Rishikime të Sistemit të të Ardhurave të Qytetarëve (Bürgergeld).

Plani i kursimeve i qeverisë propozon gjithashtu reforma të rëndësishme për sistemin Bürgergeld, një program kyç i mirëqenies sociale. Sipas udhëzimeve të reja, qendrat e punës do të kenë autoritetin për të pezulluar plotësisht të ardhurat e qytetarëve deri në dy muaj për individët që refuzojnë vazhdimisht mundësitë e punësimit. Ky pezullim varet nga disponueshmëria e menjëhershme e punës dhe nga refuzimi i qëllimshëm i marrësit për ta pranuar atë. Gjithashtu, plani parashikon eliminimin e bonusit mujor prej 75 eurosh për programet e trajnimit jo të orientuar drejt diplomës, duke synuar të kursejë rreth 170 milionë euro në vit.

Strategjitë e Ekuilibrit Financiar

Për të adresuar më tej mungesën buxhetore, Agjencia Federale e Punësimit është planifikuar t'i paguajë 1.5 miliardë euro qeverisë federale në fund të 2024 dhe 2025 dhe 1.1 miliardë euro në fund të 2026 dhe 2027. Këto pagesa synojnë të kompensojnë kontributet financiare të qeverisë të bëra në 2020 dhe 2021. Qeveria po planifikon gjithashtu të ulë kontributin e saj vjetor në sigurimin ligjor pensional me 600 milionë euro nga viti 2024 në 2027.

Udhëtimi Legjislativ dhe Përgjigja Publike

Pas miratimit të kabinetit, paketa e kursimeve tani pret shqyrtimin dhe miratimin nga Bundestag dhe Bundesrat. Bundestagu pritet të finalizojë vendimin e tij mbi buxhetin deri në fund të janarit, me Bundesratin që mund të japë miratimin e tij në fillim të shkurtit. Deri atëherë, një marrëveshje e përkohshme buxhetore është në fuqi.

Këto masa të reja kanë shkaktuar një sërë reagimesh në mbarë vendin. Më të dukshmet prej tyre janë demonstratat e mijëra fermerëve, shoferëve të autobusëve dhe kamionistëve në pjesë të ndryshme të vendit. Një protestë e dukshme u vu re para Portës së Brandenburgut në Berlin, ku policia raportoi një prani të konsiderueshme të mjeteve bujqësore dhe transportit.

Përveç këtyre komponentëve kryesorë, plani i kursimeve përfshin gjithashtu rregullime dhe rishikime të tjera të vogla në sektorë të ndryshëm për të përmirësuar më tej shpenzimet dhe për të optimizuar rrjedhat e të ardhurave. Këto përfshijnë modifikime në politikat tatimore, rregullime në shpenzimet e sektorit publik dhe rivlerësime të programeve ekzistuese të qeverisë për të rritur efikasitetin dhe për të reduktuar shpenzimet e panevojshme.

Plani i kursimeve i qeverisë gjermane për vitin 2024 është një qasje gjithëpërfshirëse për adresimin e hendekut buxhetor të identifikuar. Ai përfaqëson një akt balancues midis përgjegjësisë fiskale, qëndrueshmërisë mjedisore dhe mirëqenies sociale. Ndërsa këto masa fillojnë të hyjnë në fuqi, ndikimi i tyre në ekonominë, mjedisin dhe shoqërinë gjermane do të monitorohet nga afër. Suksesi i këtij plani do të jetë kritik në vendosjen e një precedenti për politikat e ardhshme fiskale dhe strategjitë ekonomike në Gjermani.

Ju mund të dëshironi

WeLiveIn.de është burimi juaj për të qëndruar të informuar dhe të lidhur në Gjermani. Platforma jonë ofron lajmet më të fundit, njoftime gjithëpërfshirëse dhe një forum ndërkombëtar interaktiv. Të detajuara dhe të përditësuara vazhdimisht “Si në Gjermani” udhëzuesi është një burim i paçmuar për mërgimtarët e rinj në vend. Qëllimi ynë është të bëjmë qëndrimin tuaj në Gjermani më të informuar dhe më të lidhur.

© WeLiveIn.de – Komuniteti i të huajve në Gjermani – Që nga viti 2024, të gjitha të drejtat e rezervuara. Mirëmbahet dhe menaxhohet nga Cryon UG (haftungsbeschränkt).